T: +386 (0)4 620 02 30
E: info@dopustek.si
Sledite nam: Facebook
Tudi tukaj: Instagram

Opis:

Italija, neskončno raznolik polotok z velikimi in majhnimi otoki. Kot bleščeš mozaik kultur Italija popotniku, tujcu ponuja pisana doživetja. Poleg izredno okusne kuhinje vabi Italija tudi z večnim mestom Rim, čudovito Toskano, sanjskimi Benetkami,... Na splošno pa Italija ponuja kulturno in geografsko raznolikost. Italija, ki jo je prepotoval tudi J.W. Goethe in okušal čare dolce far niente.

Kaj morate vedeti:

Glavno mesto: Rim

Valuta: euro

Število prebivalcev: 58.1 Mio

Elektrika: 230 V/50 Hz

Tel. koda države: +39

Časovni pas: UTC + 1

Telefon za njuno pomoč: 112

Domena: .it

Velikost države: 301.000 km²

Vreme in klima

Ob zmernem vplivu morja in zaščiti, ki jo Alpe nudijo pred hladnimi severnimi vetrovi, je Italija blagoslovljena z zmernim podnebjem. Vremenske razmere se spreminjajo skladno z oddaljenostjo od morja ali od hribov. Tako so zime v Alpah precej hladne, prav tako so hladne in meglene v Padski nižini in osrednjih Apeninih; blage ali celo tople pa na ligurski, neapeljski obali in na Siciliji.

Italija ima vroča in suha poletja, vendar vročino blažijo nežni morski vetrovi; v Apeninih in Alpah pa je prijetno hladno. Takšne razmere omogočajo razvoj raznolikih turističnih aktivnosti - smučanje, planinarjenje, dopustovanje na jezerih in ob morju. Obisk mest je najbolj prijeten spomladi ali jeseni.

Italija dopustnikom ponuja obilje sončnih dni, čeprav lahko v septembru pričakujemo obilnejše padavine. Prvi sneg običajno pade v novembru, izjemoma kakšna malenkost tudi v septembru ali oktobru. Sneženje pa je lahko tudi nepredvidljivo in tako snega tudi v večjih smučarskih središčih ni do začetka januarja.

V Benetkah nas poleti pričakuje vročina in visoka vlažnost, pozimi niti ni tako hladno, vendar v novembru ali decembru lahko doživimo narasle vode t.i. acquo alto, ki poplavijo mesto. V Padski nižini in Benečiji sta januar in februar lahko čudovita meseca.

Tudi v Firencah lahko pričakujemo vremenske ekstreme, v Rimu pa izredne vročinske udare v avgustu. V glavnem mestu Italije so zime zmerne, sneg je zelo redek pojav.

Na jugu je Italija prežeta z mediteransko klimo. Poletja so dolga, vroča in suha, zimske temperature pa dokaj zmerne, saj povprečne dnevne temperature ne padejo pod 10°C. Opazen pa je vpliv vlažnega juga poleti.

Najbolj primeren čas za obisk

Italija je najprijetnejša za krajši ali daljši obisk spomladi in jeseni, saj so takrat temperature najugodnejše. Italija je poleti lahko dosti prevroča, saj se temperatura zraka lahko dvigne nad 40 stopinj Celzija, vendar je ob morju zaradi svežih vetrov nekoliko hladneje.

Hrana

Hrana je za Italijane eden največjih užitkov. Njihova kuhinja, ki temelji na naravnem bogastvu na kopnem in v morju, spada med najboljše na svetu. Čeprav pa prave italijanske kuhinje pravzaprav sploh ni - razlike med severom in jugom so prevelike. Italija prinaša presenetljiva kulinarična potovanja. Vsaka pokrajina ima mnogo svojih specialitet. Tudi če se odločite za klasične jedi, kot so pizza ali spaghetti bolognese, imajo le ti najboljši okus tam, od koder prihajajo.

Pijača

Čeprav italijanska vina niso ravno hvaljena, je veliko dobrih vin, ki se odlično ujemajo s preprosto kuhinjo. Italija sicer pridela več vina kot katera koli druga država na svetu. Klasifikacijski sistem DOC pri nakupu ni resničen kazalec kakovosti, zato raje povprašajte po krajevnih (vini locali) ali domačih vinih (vini della casa) in si privoščite najboljša vina iz posameznih pokrajin. Pri tem lahko omenimo barolo in barbaresco iz Piemonta ter chianti, brunello ali vino nobile iz Toskane. Tudi dežele Umbrija, Južna Tirolska in Benečija ponujajo dobra vina. Ob svojem obisku v deželi Italija vsaj enkrat pokusite žgane pijače, kot je grappa, aperitive cinzano, campari in cynar ter likerje, kot so grenki digestiv amaro, sladka pijača na osnovi mandeljnov amaretto in sambuca z okusom po janežu.

Nakupovanje

Odpiralni časi trgovin so zelo različni. Večji supermarketi so odprti v soboto popoldne in tudi v nedeljo dopoldne. Običajne trgovine in butiki na jugu dežele Italija so v času "sieste" med 13. in 17. uro pogosto zaprti. Ulice trgovskih središč so v tem času popolnoma opustele, pozitivno pa je, da v tem času najlažje najdemo parkirni prostor.

Če bomo kot državljani evropske unije kupovali izdelke večje vrednosti, moramo upoštevati, da bomo nakupe od vključno 1.000 eur morali plačati s kartico. V deželi Italija namreč velja prepoved plačila z gotovino nad 999,99 eur - tetto di mille euro. S tem vlada želi omejiti pranje denarja in utajo davkov v državi.

Kultura

Italija, kot dežela z dolgoletno in zanimivo zgodovino, popotnikom predstavlja velik problem pri izboru neštetih kulturnih dejavnosti. Že vsako manjše mesto ima zanimive muzeje, ponudba gledališč, galerij in koncertov pa je tudi zelo obširna.

Ljubitelji klasične glasbe in opere bodo v Italiji prišli na svoj račun, saj skozi vse leto lahko obiščejo koncerte. V Rimu naj omenimo Auditorium Parco della Musica, Teatro dell'Opera in Caracalla Baths ter številne cerkve, v katerih so koncerti na sporedu skoraj vsak teden.

Najpomembnejši glasbeni dogodek v Firencah je mednarodni festival umetnosti in glasbe t.i. Maggio Musicale Fiorentino, ki, kot pove že njegovo ime, poteka v maju in juniju v Teatro Comunale. Tudi vrtovi Boboli in samostani Badie Fiesolane ponujajo v poletnih mesecih zanimive glasbene užitke.

Tudi milanska Scala ne razočara s svojim bogatim programom.

Ljubitelj gledališča pa tudi lahko obiščejo gledališke predstave v vseh večjih mestih.

Filmska umetnost je med največjimi prispevki Italije k svetovni kulturi 20. stoletja. S filmi, kot je La Dolce Vita (Sladko življenje), in s filmskimi zvezdami, kot so Sophia Loren, Marcello Mastroianni in Isabella Rossellini, je izoblikovala posebno podobo dežele Italija.

Jezik

Italjanščina je prevzela večino svojega besedišča iz latinščine in je še vedno tisti romanski jezik, ki je najbljžji latinskim koreninam. Sedanja oblika se je razvila iz jezika izobražencev v Toskani, saj so to krajevno narečje uporabljali srednjeveški pesniki in pisatelji, kot so Dante, Petrarka in Boccaccio. Še celo danes neki italijanski pregovor pravi, da "Toskanci čistijo zrak okoli sebe", najboljša italjanščina pa naj bi bila la lingua toscana in bocca romana (toskanski jezik v rimskih ustih). Kljub svoji priložnostni gostobesednosti je italijanščina eden najlepših jezikov, njene muzikalne kadence so zapeljivejše za srce kot za razum. Dodamo lahko, da je italijanščina eden najboljših jezikov za izražanje jeze in strasti.

Varnost

Tudi v Italiji ni nič drugače, kot drugje po svetu. Previdnost pomaga, da se izognemo nevarnim situacijam. Ponoči ne hodimo sami po praznih cestah, izogibamo se temnih uličic, nakita, ur ter dragih fotoaparatov pa ne postavljamo na ogled.

Italija je pregovorno tudi izvor mafije. Vendar pa se nam pred njo ni treba bati. Razen občasnega pobiranja "prispevkov" od avtobusnih šoferjev na avtobusnih parkiriščih, turiste puščajo pri miru. Jug Italije in Sicilija nista zaradi tega nič manj varna od ostale dežele.

Zdravje

Italija in Slovenija imata podpisano konvencijo, po kateri so slovenski državljani v Italiji brezplačno deležni storitev iz nujnega zdravstvenega varstva. Storitve se uveljavlja z evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, ki si jo priskrbimo na ZZZS. Ob morebitnem zdravljenju je pomembno, da shranimo vso dokumentacijo za morebitno poznejše obračunavanje stroškov.

Čeprav se zdijo italijanske bolnišnice na prvi pogled morda malo površne in so vrste čakajočih lahko dolge, pa je kakovost oskrbe in zdravljenja visoka. Za zdravnika lahko povprašamo tudi v hotelu, za manjše težave pa lahko obiščemo kar lekarno. Rešilni avto (ambulanza) pokličemo na številko 113, v bolnišnici pa, če potrebujemo prvo pomoč, poiščemo nezgodni oddelek (pronto soccorso) najbližje bolnišnice (ospedale).

Cepljenje za vstop v Italijo ni potrebno, razen če prihajate iz območja, ki je znano kot okuženo.

Telekomunikacije

Telefon

Ker so mobilni telefoni osnovna oprema Italijanov, je pokritost mobilne telefonije zelo dobra.

Klicna številka za Italijo je 00 39, iz Italije v Slovenijo pa 00 386.

Telefonske informacije: 1254, nato 1 za Italijo, 2 za tujino.

Javne telefone najdemo na železniški postajah in letališčih. Nekateri delujejo na kovance, drugi na telefonske kartice ali na oboje, le redki pa sprejemajo tudi kreditne kartice.

Internet

WiFi

Po zakonu morajo vsi javni ponudniki internetnega dostopa beležiti zgodovino dostopa po uporabniškem IDju. Bodite torej pripravljeni, da bo vaša zahteva po uporabi interneta zavrnjena, če se ne boste želeli legitimirati. Zaradi tega so odprta omrežja zelo redka. V hotelih je uporaba interneta bolj sproščena in dostopna hotelskim gostom.

Mobilno omrežje

Za prenos podatkov lahko uporabljate tudi mobilno omrežje, ki je v Italiji zelo dobro razvito in razvejano, vendar obstajajo določene omejitve, pa tudi cena za gostovanje je relativno visoka.

Pošta

Če je možno z oddajanjem kartic, čestitk ali drugih pisemskih sporočil počakajte do obmejnih mest ali celo zapustite deželo Italija. Pošta v deželi Italija velja namreč za počasno in drago. Poštni nabiralniki so rdeče barve in jih zlahka najdemo. Poštne urade najdemo v vsakem mestu in večini vasi. Ponavadi je poslovanje Poštni uradi imajo poslovanje urejeno na način vrstnega reda - pri vhodu vzamete kartico s številko in počakate, da se le ta pojavi na zaslonu pri okencu. Večina poštnih uradov svoja vrata zapre okrog ene ali dveh popoldne in le večje pošte se znova odprejo v poznem popoldnevu.

Spoštujte običaje

Italija velja za pretežno katoliško državo, zato prvih nekaj pravil predvsem zaradi tega:

  • V cerkev ne vstopajte v kratkih hlačah, kratkem krilu ali s prevelikim izrezom.
  • Ne vstopajte v cerkev med verskim obredom (ali ga kakor koli drugače motite).
  • Mnoge cerkve prepovedujejo fotografiranje z bliskavico, nekatere tudi fotografiranje sploh.
  • Od leta 2005 velja v vseh javnih zgradbah, tudi gostinskih lokalih in pisarnah, stroga prepoved kajenja. Kajenje je dovoljeno na prostem in za to določenih mestih.
  • Sončenje "zgoraj brez" je dovoljeno le na odročnih plažah.
  • Pogajanje v trgovinah ni več v navadi, čeprav se v blagovnicah (razen tistih s prehrano) in poceni hotelih lahko pogajate za nižjo ceno.
  • V italijanskih restavracijah velja za nevljudno, če kar sedemo za prazno mizo. Raje počakamo, da nam mizo odkažejo; seveda pa natakarju lahko predlagamo, kje bi želeli sesti.

Prihod na destinacijo

Zahteve za vstop

Slovenskim državljanom vizum za vstop v deželo Italija ni potreben, saj lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Osebe, mlajše od 14 let, ki potujejo v deželo Italija brez spremstva staršev ali zakonitega zastopnika, potrebujejo za vstop poleg veljavnega potovalnega dokumenta še overjeno izjavo staršev oziroma zakonitega zastopnika, da otroku dovolijo potovanje v tujino.

Z letalom

S turističnimi agencijami iz ljubljanskega letališča ali iz Benetk in Trsta v južne kraje dežele Italija.

Z avtobusom

Z ljubljanske avtobusne postaje je možno potovati v naslednja italijanska mesta: Bassano del Grapa, Bologna, Brescia, Firenze, Mestre, Milano, Padova, Ponte di Prula, Torino, Torento, Trst in Verono. AP Ljubljana

Z avtom

V Italija je razen v večjih mestih zelo primerno, če potujemo s svojim osebnim avtomobilom.

Najpomembnejše informacije za voznike osebnih avtomobilov, ki bodo potovali po deželi Italija, najdemo na AMZS.

Z vlakom

V deželo Italija lahko potujemo tudi z vlakom kar iz Ljubljane do Benetk, od tam pa dalje. Uporabna povezava za pot do Benetk je na spletnih straneh Slovenskih železnic.

Z ladjo

Križarjenja, redne plovbe v Benetke s slovenskih in hrvaških pristanišč organizira družba TOP LINE.

Transport po destinaciji

Letalo

Alitalia, njena domača podružnica ATI in več manjših državnih letalskih družb ponujajo pogostne letalske zveze med mesti in otoki. Cene so visoke in velikokrat je ceneje in udobneje potovati z vlakom.

Vlak

Če nimate svojega avta, je najboljše prevozno sredstvo za potovanje po Italiji vlak. Italija razpolaga s poceni in učinkovitim sistemom. Razen nekaj zasebnih prog je vse železniško omrežje v rokah Ferrovie dello Stato(FS)oz. današnje Trenitalie. V Italiji imajo šest osnovnih kategorih vlakov: Super Rapido, Rapido in Inter City se ustavljajo le na večjih postajah in zaračunajo 30 % dodatka (un supplemento), ki ga je treba plačati poleg normalne vozovnice; espressi in diretti se ustavljajo na več postajah, locali pa se ustavljajo na vseh postajah.

Vozovnice ...

Avto

Središča mnogi mest so sicer zatrpana z avtomobili, vendar ima preostala Italija čudovito mrežo avtocest (autostrade), magistralnih (superstrade) in lokalnih cest (strade stratali). Cestnina se plačuje le na avtocestah. Kažipoti so dostikrat zapleteni, zato je dobro uporabljati zemljevide ali navigacijo.

Avtobus

Mestni avtobusi po večini mest vozijo po podobnih načelih. Ponavadi morate najprej kupiti vozovnico pri avtomatu, v časopisnem kiosku, morda tudi v postajnem bifeju, potem jo žigosate v avtomatom na avtobusu. Vozovnice v nekaterih mestih veljajo za eno vožnjo, v drugih pa za neomejeno število voženj v okviru določenega časa. Navadno vstopite pri zadnjih vratih avtobusa (salita), izstopite pa pri srednjih (uscita). Avtobusno postajališče se imenuje una fermata.

Taxi

Vedno preverite, ali je vaš taksi registriran in ali je taksimeter vključen. Dodatki k ceni za kilometre se zaračunavajo za dodatne potnike, prtljago, vožnje po 20. uri in za prevoze ob nedeljah in državnih praznikih.

Mnoga mesta imajo določene cene za prevoz z letališča do mestnega središča. Včasih je težko priklicati taksi na ulici, večina pa se jih zbira v vrstah. Taksi lahhko naročite v hotelu ali pa smi na telefonsko številko, ki jo najdete na rumenih straneh.

Kolo

Izposojanje koles v priljubljenih turističnih krajih hitro narašča. Večina izposojevalnic posoja kolesa na uro ali na dan, za jamstvo pa zahteva kreditno kartico ali potni list.

Niste našli želene ponudbe?